اولین
عامل پیوند دادن برخی مسائل با ازدواج از عوامل مهم تأخیر ازدواج است،
مثلا والدین موضوعاتی مثل؛ تحصیل، شغل، سربازی و درآمد را به ازدواج پیوند
میدهند.
در زندگیهای گذشته، این مسائل در جایگاه خود دارای اهمیت بودهاست و اگر جوانی مؤمن، متدین و فعال درخواست ازدواج میکرد، درخواست او مورد قبول قرار میگرفت و به تدریج شغل و درآمد او با همراهی و کمک والدین مهیّا میشد.
چه اشکالی دارد که والدین پسر و دختر، با کمک همدیگر زمینه شغل، مسکن و درآمد را برای فرزندان خود فراهم کنند.
دومین مورد، کاهش توکل والدین و فرزندان است. متأسفانه برخی والدین، جوانیرا که دارای تمکن و تمول هستند را قبول داشته و نسبت به جوانیکه مال و اموالی ندارد، بیاعتنایی میکنند، درصورتیکه همان افراد، وقتی خود ازدواج میکردند، هیچیک از مواردی که از پسر یا دختر درخواست میکنند، نداشتند و در مسیر زندگی به خیلی از امکانات دست یافتند. اما نسبت به پسر و دختر خود همان تفکر را پیاده نمیکنند!
*بیاعتنایی والدین
«بیاعتنایی والدین نسبت به ازدواج» از دیگر عوامل تأخیر ازدواج است. یادم هست که در گذشته افراد فامیل (دایی، عمو، خاله، عمه) دست به دست همدیگر میدادند و زمینه ازدواج پسر یا دختری را فراهم میکردند. اما متأسفانه الآن کمتر چنین مواردی پیدا میشود.
اگر در ازدواجی که صورت میگیرد هدایای ازدواج، بهخوبی مدیریت شود، بخشی از هزینههای زندگی با این هدایا تأمین میشود. متأسفانه در برخی از موارد، مشاهده میشود هدایایی داده میشود که علاوه بر حمل طاقتفرسا، هیچ استفادهای از آنها نمیشود و یا حتی این قبیل وسائل را قبلاً زوجین تهیه کردهبودند.
*یک انتقاد از رسانهها
از
دیگر عوامل تأخیر ازدواج «مدلهای موجود در مطبوعات و رسانهها» میباشد.
مثلا مشاهده میشود فیلمی از زوج تازه ازدواجکرده در تلویزیون نشان
میدهند که خانه آنچنانی،آشپزخانه مجهز، مبلمان و ماشین مدل بالا را به
تصویر میکشد. حال باید پرسید آیا اکثر جوانان امروزی این امکانات را دارند
یا عدّه قلیلی اینچنین زندگی میکنند! این مدل، غلط، اشتباه و غربی است
که از رسانههای دولتی، به عموم جامعه نشان داده میشود. بنده در یک
جلسهای خطاب به مسئولان صدا و سیما عنوان کردم شما با این کار خود، جوانان
را تحقیر میکنید. جوان با دیدن چنین صحنههایی میگوید؛ من عُرضه داشتن
چنین خانهای را ندارم، تا آخر عمر نیز اگر تلاش کنم نمیتوانم چنین
خانهای را برای خود فراهم کنم. بنابراین رسانهها با این کار خود، مدل
اشتباهی را تبلیغ میکنند. یا نشریات مدلهای غربی را ترویج میکنند. این
در حالی است که اکثر جوانها در ابتدای زندگی خود، از داشتن پنجاه متر منزل
مسکونی محروم هستند.
* آیا فقر مادی بیشترین تاثیر را در تأخیر ازدواج دارد یا فرهنگ اشتباهی که درمورد فقر مادی وجود دارد، تأثیر گذار است؟
همانطورکه بیان شد، معتقدم هیچ مرد و زنی نسبت به خود، در ابتدای ازدواج، امکانات کامل نداشتند یا از صفر و یا نزدیک به صفر شروع کردهاند. ماهم باید همین نگاه و درخواست را از یک جوان داشتهباشم. در خیلی از جلسات که بحث مالی مطرح میشود از والدین سؤال میکنم: شما وقتی که ازدواج کردید آیا این درآمدی که الآن بدست میآوری؛ در ابتدای ازدواج کسب میکردی؟ یا درآمد تو بسیار کمتر از این بود؟
حال چگونه توقع داری، جوانیکه در آغاز راه است، همه امکانات رفاهی را در اختیار داشتهباشد. کسی نمیگوید مسائل مالی مهم و لازم نیست. اما این تفکر و فرهنگ که فقط با وجود شغل و اموال آنچنانی میتوان ازدواج کرد، صحیح نیست.
مسأله دیگری که حائز اهمیت میباشد، مدیریت کردن زن و مرد در محیط زندگی است. خیلی از جوانان و خانوادهها درآمد کافی دارند، اما فاقد «عقل معاش» هستند. یعنی مدیریت اقتصادی ندارند، بلد نیستند چگونه خرج کنند.
اکثر جوانان چه پسر و چه دختر، عقل معاش ندارند. گرچه تلویزیون گاهی درباره مصرف بهینه برق، آب و گاز، اطلاعرسانی انجام میدهد، اما مصرف بهینه باید در همه امور جریان داشتهباشد. مثلا غذایی که در منزل پخته میشود، 50درصد نسبت به غذای بیرون تفاوت قیمت دارد. بهجای این که ماهانه صدهزار تومان از بیرون غذا تهیه شود، زن و شوهر میتوانند با کمک یکدیگر با نصف قیمت، همان غذا را آماده کنند. علاوهبر اینکه هزینهها کاهش مییابد، غذای سالمتری هم مصرف خواهند کرد. گرچه این موضوع، مباحث زیادی را هم در بر دارد. ولی اگر مدیریت معاش بهخوبی انجام شود، یک لذت خاصی هم برای زن و شوهر بههمراه دارد و ضمن کار کردن در کنار یکدیگر، انس و الفت بیشتری باهم خواهند داشت. اما اگر غذا از بیرون تهیه شود و هزینه زیادی هم بابت آن پرداخت شده باشد، ممکن است همین موضوع بهانه ای برای درگیری باشد. مثلا مرد بگوید؛ بخاطر تنبلی شما (زن)، اینهمه هزینه شده است و در مقابل، زن نیز در مقابل شوهر، موضعگیری انجام دهد.
پرسشهاوپاسخ هایی از دکتر محمد حسین حق جو استاد حوزه
سلام عزیزجان
سال نو مبارک...
ان شاالله در پناه حضرت حق سال خوبی را شروع کرده باشید...
یاعلی
عاشقانه هایم را در پبشگاهت
به خاک می مالم
و چه خوش انصاف تا میکنی
با دستان خالی ام
و گران میخری
وجود بی بهایم را...
تو همان نازی که نیازم همه به سوی توست
نفس هایت را هنگام سحر
بر روی صورتم احساس میکنم
خدایا! ای نزدیک تر از...
چرا شب غم ما را سحر نمی آید ¤ چرا ز یوسف زهرا خبر نمی آید ¤ عزیز فاطمه! یکدم بیا به محفل ما ¤ مگر به مجلس مادر ،
پسر نمی آید. . .
" اللهم عجل لولیک الفرج "